niedziela, 22 grudnia 2013

Zimowy bigos.. lifestyle ... kulinarny

U mnie już gotowy...powinien na...dwa dni wystarczyć.
Biorąc pod uwagę tylko trzech konsumentów...Młodej jeszcze nie liczę...
A ponieważ "gościmy się" w te święta u rodziny, to moja jedyna potrawa na Święta. W tym roku daję sobie luz...zresztą jak co roku, hehe...
Na razie korzystam z dobrodziejstwa inwentarza...Póki babcie mają siłę i ochotę, no co Ja im będę zabraniać, a co dopiero się wtrącać...

Przepis od teściówki (z jakieś gazety). Sprawdził się na chrzcinach.
Oczywiście napewno zgubię ten przepis więc zapisuje w razie "W"...
Aha, ponieważ nie mam aspiracji na bloga "kulinarnego" zdjęć nie będzie..zresztą moim zdaniem bigos lepiej smakuje niż ..wygląda :-)

Składniki :
1kg kapusty kiszonej
500g białej kapusty
300g mięsa wierzowego łopatka lub karkówka
300g boczku wędzonego
300g kiełbasy podwawelskiej
125ml czerwonego wina wytrawnego
3 cebule
125g powideł śliwkowych
koncentrat pomidorowy
2 liście laurowe, sól, pieprz
oliwa
Kapustę kiszoną zalać litrem wody, dodać liście laurowe, gotować na wolnym ogniu ok. 2 godz.
Kapustę białą poszatkować i zalać litrem zimnej wody w oddzielnym garnku i gotowac ok. 1 godz.
Kiełbasę i boczek, mięso pokroić w kostkę, posiekać cebulę.
w rondlu rozgrzać oliwę, przesmażyć wszyskie mięsa do lekkiego zarumienienia. Dodać cebulę i dusić całoścok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem, wlać wino i dusić pod przykryciem ok. 40 minut. W razie potrzeby podlewaj potrawę przegotowaną wodą.
Połącz ze sobą kapusty oraz zawartość rondla, dodaj koncentra pomidorowy, powidła, dopraw solą i piperzem. po ok. 10 minutach bigos jest gotowy.
Pamiętaj, że jest on najlepszy dopiero po około 3 cyklach zagotowania i schłodzenia.

Smacznego....

A co jest Waszym popisowym daniem na święta?

6 komentarzy:

  1. Kiszonej kapusty nie trzeba płukać przed gotowaniem?

    OdpowiedzUsuń
  2. Niektórzy płuczą..ja, nie...uwiebiam..kwaśny...

    OdpowiedzUsuń
  3. JUż mi ślinka cieknie :-)

    Wesołych Świąt !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawzajem Grażynko...
      jest na co...jutro będzie..pyszny...

      Usuń
  4. Moim popisowym i jedynym daniem są pierniczki - też się goszczę i bardzo się cieszę, że dzięki temu unikam wielkiego sprzątania i gotowania ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie nie tyle popisowym słodkim daniem jest..murzynek...
      jedyne ciasto, którego blaszka zmieści się w..opiekaczu..hihi (nie posiadam piekarnika)

      Usuń

Dziękuje...każdy komentarz mnie uskrzydla...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...